ZAŠTO JE PROLJEĆE TAKO NEODOLJIVO NA BJELAŠNICI?

Nije li proljeće baš najbolje godišnje doba? Nakon dugog zimskog sna, u proljeće se priroda u planinama napokon vraća punom životu, temperature rastu i sunce sja! Siguran znak proljeća su sva pupajuća stabla i cvijeće, a planinske strane ponovno postaju zelene od boje.

Olimpijska ljepotica, Bjelašnica nije zanimljiva samo zimi za vrijeme sezone skijanja, jer ljepote koje ova planina pruža u ostala godišnja doba, često su mamac za ljude iz gradskih sredina željne kvalitetnog odmora na mjestima gdje mogu „napuniti baterije“.

Proljeće na Bjelašnici predstavlja idealno vrijeme da krenete u duge šetnje vrhunskom prirodom! Zrak je čist, hladan i vrlo osvježavajuć. U čovjekovoj svijesti planine imaju posebno mjesto u odnosu na sve druge prirodne ambijente, a razni su dobrobiti koje planina pruža našem tijelu i umu.

Osim svježine zraka, mirisnog bilja i predivnih pejzaža, na planinama možete uživati u raznim opuštajućim aktivnostima, ali i sportovima..

 

U Babinom dolu, na Bjelašnici, nudi se mogućnost iznajmljivanja nogometnih i teniskih terena, reketa za tenis, bicikala, kao i panoramsko razgledanje žičarom. Paraglajding, vožnja biciklom, kvadovima, samo su još neke aktivnosti koje su stavljene na raspolaganje posjetiocima na ovoj lokaciji.

Na Bjelašnici se mogu isprobati i ekstremni sportovi kao što su gravity ride i paraglajding. Babin do je izvrsno polazište za istraživanje tradicionalnih bosanskih planinskih sela i njihove kulture. Autentična sela se mogu pronaći za manje od sat vožnje od Babinog dola.

Za one najmlađe, Javorov do, je pravi raj za djecu i jedno od najoriginalnijih i najpopularnijih izletišta. Kvalitet ovog mjesta leži u predanom radu i prilagođavanju prirodi.

lako dostupno, a istovremeno daleko udaljeno od aerozagađenja, buke i sl. sa svojim prirodnim ljepotama i bogatstvima pruža mnoštvo mogućnosti za obavljanje različitih planinarskih i sportskih aktivnosti, kao što su; odmor, rekreacija, šetnja označenim planinskim stazama, obilazak pećina, , hodanje na skijama, boćanje, korištenje adrenalinskog parka uz mogućnost organizovanja i drugih sportskih aktivnosti kao npr. odbojka i nogomet.